DAN VASILIU

pagina personala

 

"SI SEDES NON IS"

 

Atitudine

 

Despre  "un oras chinuit"

 

Citesc presa si raman perplex de atatea discursuri perfide si de cum se paseaza "pisica" in curtea altora. A celor ce au lasat "greaua mostenire". Deschid televizorul la "Stiri" si ma uimesc de atata linguseala si prefacatorie, de atata lipsa de civism si de grija pentru insasi propria persoana si familie a celui intervievat. Peste tot se aclama, mai ales in campanii electorale, grija fata  de om, de habitatul in care traieste si munceste, de natura si de frumos. Se astern pagini intregi despre cum sa protejam cladirile de patrimoniu si nu numai. Daca un oarecare cetatean ar indrazni sa-si darame o magazie din curte, repede ar fi pasibil de amenda. Nu a avut autorizatie! Daca un cetatean oarecare ar indrazni sa calce iarba plantata, replantata si rasplantata de zeci de ori pe sezon (oare pe banii cui? ... si cu ce comision ?) ar fi pasibil de amenda. Nu are voie! Daca ...

 

Dar daca un X, cu firma serioasa din strainatate (eventual o casuta postala intr-un paradis fiscal) vrea sa construiasca o cladire mare, eventual un zgarie-nori undeva unde abia ai loc sa parchezi cateva masini? Atunci se schimba treaba. Prima data ... nu este de acord consiliul general si nu este prevazut in PUZ. Dupa aia, alt consiliu vine cu exceptii (la PUD) ca este prevazut de lege. Se autorizeaza intai o mica vila, vila primeste o suplimentare de autorizatie pentru a suptainaltare, mai vine o autorizatie suplimentara si devine bloc iar in ultima faza devine super bloc. Nu mai are importanta iarba, care nu mai creste prin betoane, nu mai are importanta ca in jur sunt doar cladiri vechi cu fundatii subrede dar unele chiar monumente. Importanta este SPAGA. Important este ca burtile nesatule ale edililor sefi sau mai putini sefi, care au fost, sunt si vor mai fi sa se umple pana la nesfarsit. Important este ca TOTI sa primeasca. Pentru ca ... la o adica ... cine pe cine sa mai acuze? Pai cum cine pe cine? Cetateanul pe "dezvoltatorul X". Nu trebuie si avocatii sa castige o paine? Si plimbam procesul prin Cuca Macaii si mai stiu eu ce alte comune si sate din tara pana gasim judele "impartial" dar cam sarac. Cam sarac ca i s-a taiat sporul si are familie grea si responsabilitati multe fata de copii (eventual sa-i mai cumpere un BMW sau sa-si petreaca ziua de nastere intr-o statiune de lux). Si atunci, el, cetateanul, care incearca sa-si salveze bucata lui de oras si bruma de confort ... pierde, definitiv si irevocabil.

 

Se face blocul din beton si sticla de-ti acopera cerul ca nici nu mai sti unde sa te uiti cand te rogi la Dumnezeu. Nu mai sti care este "in sus" si care "in jos". Orasul devine un labirint de monstruozitati, pe langa care monumentele nici nu mai respira, de teama a nu fi inlocuite cu panouri publicitare. Despre infrastructura ... da cine s-a gandit la ea. O sa se refaca cand s-o inunda strada, sau mai tarziu, sau nici atunci. Ecuatia s-a rezolvat. Cine trebuia sa ia a luat si s-a dus. Cine a ramas? Cetateanul ! Adica locuitor al "cetatii" acum cu multe turnuri de sticla si cu multe lumini publicitare de noaptea e ca ziua si timpul nu mai are nici o logica.

 

Cetatea a devenit ... un oras chinuit - BUCURESTI.

 

07 iulie 2009

 

 

 

* * * * * * * * *